Problémy, které mohou mít souvislost s nedostatečným množstvím tuků ve stravě
- suchá, loupající se pokožka
- sklon k ekzémům a kožním chorobám
- slabé nehty
- suché vlasy bez života
- předčasné vrásky
- ztuhlé a bolavé klouby
- velmi studené nohy a ruce
- vysychání pochvy
- trvající virová onemocnění
- předmenstruační syndrom
Tuky
Tuky z chemického hlediska
Tuky jsou po chemické stránce sloučeniny mastných kyselin s glycerolem. Jejich navázání se děje tzv. esterickou vazbou mezi -COOH skupinou organické kyseliny a HO- skupinami na glycerolu (za odtěpení molekuly vody). Tuky se navzájem liší obsahem mastných kyselin. Podle toho, s kolika mastnými kyselinami je glycerol esterifikován, rozlišujeme na mono-, di-, triaciglyceroly. V lidském těle je tuk uložen téměř výhradně v podobě triaciglycerolů (podkožní tuk, svalová vlákna, orgánový tuk).
Význam tuků
- energetická zásoba (tuk uložený v podkožním vazivu slouží jako rezervní látka,která se při hladovění uvolňuje a spotřebovává)
- ochrana před ztrátami tepla (tuk je špatný vodič tepla čímž chrání organismus před jeho ztrátami)
- stavební sloka buněk (zvláště jejich membrán)
- rozpouštědlo pro různé látky ( např. vitaminy rozpustné v tucích)
- z cholesterolu se tvoří steroidní hormony (uplatňují se jako chemické informační médium)
Energetická hodnota 1g tuku = 38,4 kJ. Je tedy dvojnásobná v porovnání se sacharidy a bílkovinami. Zároveň mají malou sytící schopnost. Z celkového denního množství přijímané energie by tuky měly tvořit maximálně 30 %.
Přeměna tuků
Tuky a látky tukům podobné , které se pomocí luči vstřebávají do mízních a krevních cév, mohou být v těle zuitkovány různým způsobem. Jako látky bohaté na chemickou energii se mohou spalovat, a tak uvolňovat značné mnoství energie, kterou můe tělo bezprostředně pouít a přeměnit ji na práci. Pokud se vak tuky přijaté v potravě nespálí, ukládají se v těle jako rezervní tuk, zvlátě v podkoním vazivu a kolem orgánů v břiní dutině. Tímto způsobem si tělo vytváří zásoby energie , které pouívá v době hladovění nebo podvýivy.Z tuků se dále mohou vytvářet látky podobné nebo i komplikovanějí sloučeniny, jako je cholesterol, lecitin atd.