Doporučené množství vitaminů
Vitaminy jsou potřebné v malých množstvích - do 10 mg/den. Výjimku tvoří pouze vitamin C, který je přiváděn v množství 75-100 mg/den, vitamin E 10-20 mg/den a vit B3 15-20 mg /den.
Odborníci doporučují denní hodnoty živin, které průměrný člověk získává ze své stravy. Jsou známé jako referenční příjem živin a určují množství živin dostačující pro 97% celé populace. Ve skutečnosti to znamená, že tyto vědecky stanovené hodnoty byly více než dostatečné pro velkou většinu lidstva. Individuální nároky každého jedince se však mohou trochu lišit. Větší nároky mohou mít např. sportovci, těhotné nebo kojící ženy, kojenci, děti a dospívající, rekonvalescenti a starší nebo nemocní lidé. Tito jedinci mají své specifické potřeby, které jsou důležité pro jejich zdravý a tělesný vývoj.
Vitaminy
Význam a důležitost vitaminů
Vitaminy jsou důležité pro přeměnu základních látek: cukrů, tuků a bílkovin, a také pro energetický metabolizmus. Jsou podstatné pro zachování a ochranu života. Lidské tělo si většinu vitaminů nedokáže samo vytvářet, s výjimkou vitaminu K a částečně vitaminů A a D; jsou proto důležitou součástí naší stravy. Jediný vitamin K je syntetizován v tlustém střevě střevními bakteriemi Escherichia coli. Vitamin A může být vytvářen z karotenových prekurzorů, které jsou přiváděny potravou a vitamin D se vytváří fotochemickou reakcí z provitaminů v kůži vlivem ultrafialového světla. Člověk je tedy závislý na příjmu vitaminů z různých živočiných a rostlinných potravin.
Nedostatek vitaminů
Při nedostatku vitaminů vzniká tzv. hypovitaminóza, při úplné absenci avitaminóza. Vzácně se může vyskytnout i hypervitaminóza, a to pouze u vitaminů A a D.
Hypovitaminóza
Hypovitaminóza je chorobný stav způsobený částečným nedostatkem určitého vitaminu. Jedná se o lehčí formu avitaminózy. U nás se nejčastěji vyskytuje u lidí s nedostatečným stravováním (např. s poruchou příjmu potravy), alkoholiků a lidí s onemocněním trávicího ústrojí (malabsorpce).
Avitaminóza
Avitaminóza je chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitaminu. Může být např. způsoben jeho (dlouhodobě) nedostatečným přívodem, poruchou trávení, poškozením střevní mikroflóry, poruchou žláz s vnitřní sekrecí nebo jeho nekrytou zvýšenou potřebou (např. při podávání léků působících jako antagonisté vitaminů).
Název konkrétního typu avitaminózy je vytvořen přidáním přívlastku, který je shodný s deficitním vitamínem.
- nedostatek vitaminu A způsobuje nyktalopii (eroslepost, noční slepota).
- nedostatek thiaminu (vitamínu B1) způsobuje beri-beri
- nedostatek niacinu (vitamínu B3) způsobuje pelagru
- nedostatek kobalaminu (vitamínu B12) vede ke zhoubné anémii (zhoubné chudokrevnosti)
- nedostatek vitaminu C způsobuje kurděje (skorbut)
- nedostatek kalciferolu (vitamínu D) způsobuje rachitidu (křivici)
- nedostatek vitaminu K způsobuje krvácení
Nadbytek vitaminů
Hypervitaminóza je onemocnění způsobené příliš vysokou mírou nahromaděných vitaminů v těle organizmu. Týká se především vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), které jsou ukládány v játrech a tělesném tuku a jejich dlouhodobá nadměrná koncentrace může způsobit např. toxicitu jater. Vitaminy rozpustné ve vodě tělo nepřechovává a jejich aktuální přebytek je vyloučen ledvinami, proto se u nich Hypervitaminóza projevuje jen minimálně.
Název konkrétního typu avitaminózy je vytvořen přidáním přívlastku, který je shodný s deficitním vitamínem (např. hypervitaminóza K apod.).
Hypervitaminóza A je toxická a způsobuje praskání a krvácení rtů a podrážděnost. Zvlášť nebezpečná je u těhotných žen, kde může způsobit poruchy vývoje plodu a malých dětí.
Hypervitaminóza D způsobuje odvápnění měkkých tkání, narušení správného růstu a poškození ledvin.
Hypervitaminóza E způsobuje přechodné žaludeční potíže a průjmy.
V Česku se avitaminóza vyskytuje zcela ojediněle, častějí je její lehčí forma, tzv. hypovitaminóza.
Použité zdroje: Jídlo jako jed, jídlo jako lék/ Readers Digest Výběr/ Fyziologie/ Richard Rokyta a kol./ https://cs.wikipedia.org